Ekserserhuset

 
Behandlingen av Ekserserhuset og de omkringliggende bebyggelse er et infamt eksempel på hvordan politikere har latt seg lure. I september 1999 gikk de med på å tillate demonteringen og fjerningen av Ekserserhuset pga. tomme løfter fra en eiendomsspekulant om å gjenreise huset et annet sted. Min opplevelse av denne saken er oppsummert i et dikt som jeg skrev dedisert til O.J. Strønen og hans medløpere i Bergen kommune.
Ekserserhuset, Bergens første kulturhus, har vært på et lager siden 2001. Ekserserhuset er 31 meter langt, 15,7 meter bredt og 11,5 meter høyt (4,7 høyt på grunnplanen innvendig). Huset har en konstruksjon der støtte for halvvalmtaket er fordelt utover veggene, noe som muliggjør bevegelsesfrihet og åpenhet midt i bygget. Dette pga. 15 meter lange hanebjelker. Grunnflaten er 460 kvadratmeter. Ekserserhuset ble bygget med sju vinduer på hver side av bygget. Disse ble erstattet i 1874 av 9 takvinduer, trolig fordi i 1870-tallet kom ny bebyggelse tett opp mot Ekserserhuset som blokkert lys fra de opprinnlige vinduer på bakkenivået. Takvinduene kunne således gi både naturlig belysning og økt sikkerhet til maleriene og statuene til den første Høstutstilling i Bergen i 1886. Det er uvisst hvor lenge takvinduene var i bruk, men bildene fra demonteringen i 2001 viser at på dette tidspunktet var takvinduene overdekket av bølgeblikk. Bilder av Ekserserhuset viser at distansen fra bakken til byggets mønekant er omtrent to og en kvart ganger lengre enn distansen fra bakken til byggets gesims. Med andre ord, fasongen til Ekserserhuset er dominert av taket, og ytterveggene er relativt lite fremtredende. Dette innebærer at sett fra utsiden har bygget utseendemessig en tiltalende tyngde som vil passe godt inn i dalsenkningen ved hjørnet Komediebakken-Baneveien. 
Utrolig nok har de antikvariske myndigheter fremdeles ikke grepet inn i det absurde spillet om Ekserserhuset og de har overlatt diskusjonen om byggets fremtid til andre:
 www.bt.no/bergenpuls/Bygger-teaterbygg-uten-Ekserserhuset-2625133.html
http://blogg.bt.no/btmener/2011/12/16/farsen-om-ekserserhuset/
Gjenreis Ekserserhuset venneforeningen (GJEVE) derimot, har gjort hva offentlige myndigheter ikke har gjort og tatt inititivet for å gjenreise Ekserserhuset (se GJEVE lenken).
Sydnes og Nøstet velforening har dokumentert historiken til Ekserserhuset og husets fremtidig potensial: http://sydnes.no/Ekserserhuset.pdf
Prosjekteringsarbeidet for gjenreisning av Ekserserhuset bak Nøstegaten 39-45 har begynt: Billedanalyse av Ekserserhuset